Werken als Webdesigner

Een webdesign job zal variëren van bedrijf tot bedrijf, maar als je er een wilt vinden (en een carrière in webdesign op lange termijn wilt opbouwen), verwacht dan te werken aan projecten die variëren van het plannen van ontwerpen, pitching van klanten, het opstellen van wireframes en mockups, en het creëren van mooie, flexibele websites die mensen net als jij elke dag gebruiken.

Deze gids, die geen geheimhoudingsplicht heeft, vertelt u alles wat u moet weten* over het vinden van een baan als webdesigner en het creëren van een lucratieve carrière als webdesigner. We splitsen het proces op in vijf stappen.

Zie dit als een soort spoedcursus voor de webdesign lifestyle. Bookmark het om vaak terug te komen, of je kunt onze handige printbare webdesign gids downloaden om mee te nemen.

*Misschien wel meer dan u zelf wilde weten!

INHOUDSOPGAVE

Hoofdstuk 1: Wat is een webdesigner en wat doen ze?
Hoofdstuk 2: De vaardigheden die je nodig hebt om aan de slag te gaan
Hoofdstuk 3: Salaris 101: Wat kunt u verwachten te maken?
Hoofdstuk 4: Het landen van uw eerste webdesign baan
Hoofdstuk 5: Freelancing als webdesigner
Hoofdstuk 6: Het leren van geavanceerde vaardigheden
Hoofdstuk 7: Slotgedachten
Hoofdstuk 1: Wat is een webdesigner en wat doen ze?
WEBDESIGNER: EEN DEFINITIE
Niet te verwarren met webontwikkelaars, webdesigners zijn creatieve, digitale professionals die de algemene visie en het plan voor een website maken. Bij webdesign gaat het minder om het gebruik van code om een website tot leven te brengen, maar meer om het bepalen van de lay-out, het kleurenpalet, de lettertypes en de visuele thema’s van een site.

Er zijn nog enkele andere verschillen tussen webdesigners en webontwikkelaars, maar dat is het “korte verhaal” antwoord. Een andere manier om het werk van webdesigners te begrijpen is om na te gaan aan welke projecten webdesigners werken en dat brengt ons bij…

WAT DOET EEN WEBDESIGNER?
MediaBistro definieert het (charmant) als volgt:

“Deze beeldarchitecten zijn verantwoordelijk voor de algehele indrukwekkendheid van een website, zijn lay-out, kleuren, lettertypes, iconen, knoppen, de hele shebang.”

Overal waar je online elementen van visueel ontwerp ziet, is het waarschijnlijk dat een webdesigner een rol heeft gespeeld in het proces. De rol van de webdesigner kan de volgende taken of verantwoordelijkheden omvatten:

Het ontwerpen van webpagina’s of hele websites
Ontwerpen van site navigations
Mocking up mobile-first en/of responsieve websites die er goed uitzien op alle formaten schermen
Het coderen van pagina’s of sites met behulp van HTML en/of het stylen van die projecten via stylesheets en CSS (dit maakt in toenemende mate deel uit van de rol, maar is niet universeel – zie het volgende hoofdstuk over vaardigheden).
Projectmanagement, met inbegrip van het toezicht op teams en/of klanten
(terug naar boven)

Welke vaardigheden heb je nodig om webdesigner te worden? En hoe kun je die leren?
Webdesignvaardigheden kunnen worden onderverdeeld in harde en zachte categorieën. Laten we beginnen met de nodige technische en visuele ontwerpvaardigheden, die stevig in het “harde” vaardighedenkamp vallen:

Lay-out en navigatie principes
Kleur en typografie
Reactief / mobiel eerste ontwerp
Ontwerpsoftware zoals Adobe Photoshop, Illustrator en Sketch
Wireframing / prototyping benaderingen, praktijken en software
HTML & CSS*
Javascript*
Extra soft skills om te overwegen:

Tijdmanagement/projectmanagementvaardigheden
Klantrelaties/communicatievaardigheden
Kennis van digitale marketing best practices
Wil je dieper duiken? Wij raden iedereen die geïnteresseerd is in het vak aan om deze negen belangrijke webdesignvaardigheden te beheersen. U kunt ook een kijkje nemen in het curriculum van onze Visual Design cursus.

* Terwijl sommigen misschien beweren dat HTML & CSS geen vereiste vaardigheden zijn voor webdesigners, nemen bedrijven ze steeds vaker op in het aannemen van eisen om “eenhoorn” teamleden te vinden, d.w.z. professionals die beschikken over praktische kennis van zowel de ontwerp- als de webontwikkelingspraktijk. Ondertussen gaat Javascript nog een stap verder omdat het webdesigners meer hands-on toegang geeft tijdens het bouwproces. Plus, alle drie zijn geweldige vaardigheden om te hebben als je werkt in teams waar je moet communiceren met front-end webontwikkelaars en dergelijke.

Webdesignersalarissen: Wat kunt u verwachten te maken?
Volgens Inderdaad, vanaf januari 2019 is het gemiddelde salaris van een webdesigner € 47.049,60 (€22,62/uur).

We hebben dat aantal verder uitgesplitst in onze Web Design Salarisreeks artikel, maar hou er rekening mee dat het zal variëren afhankelijk van bepaalde elementen-locatie, ervaring, expertise, enz. Om te bepalen wat u redelijkerwijs kunt verwachten te maken, is Glassdoor’s Know Your Worth tool een geweldige manier om specifieke details over uw eigen omstandigheden in te pluggen om een waarschijnlijk salaris te berekenen (en het juiste aantal te geven wanneer u wordt gevraagd naar uw salariswensen). U kunt ook onderzoeken hoe u uw tarief voor freelance webdesignwerkzaamheden kunt berekenen.

De waarheid is dat webontwikkelaars gemiddeld meer geld verdienen dan webdesigners. Maar als u creatief bent en op zoek bent naar een financieel stabiele carrière, dan is de overstap naar technologie als webdesigner op lange termijn een slimme zet.

De missie van  Mindset is om zo veel mogelijk mensen een gezonde actieve levensstijl aan te leren en/of een mooie business opportuniteit aan te bieden.

Je kan werken van thuis uit. Sinds het begin van deze lockdown periode zijn wij volledig overgeschakeld van offline naar online. En het fijne is dat we dit met deze business ook echt kunnen doen.